המדריך המלא לבקשת מלגות סטודנטים
לימודים אקדמאיים בישראל הם לא עסק זול והעובדה שבדרך כלל מתחילים את לימודי ההשכלה הגבוהה כמעט מיד אחרי הצבא, הופכת את מימון הלימודים לעסק מורכב אפילו יותר, שכן לרוב הצעירים והחיילים המשוחררים אין הון עצמי בסכומים כאלו. רוב הסטודנטים לוקחים הלוואה לצורך מימון לימודיהם האקדמאיים, שניתן לרוב בתנאים נוחים.
אפשרות נוספת לעזרה במימון הלימודים היא באמצעות מלגות סטודנטים. מלגות סטודנטים הם כספים המוענקים על ידי גופים שונים, ממשלתיים ו/או פרטיים, במטרה לעזור לצעירים שעונים על הקריטריונים השונים אותם הציב לעצמו כל נותן מלגה, לממן את לימודיהם ויכולים להגיע לאחוזים בודדים משכר הלימוד ועד למימון מלא של הלימודים.
יש מגוון רב של מלגות לאוכלוסיות שונות, ולכל אחת קריטריונים ייחודיים. כך למשל, מלגות לחיילים משוחררים, מלגות לפי ארץ מוצא, מלגות לפי מקום מגורים (בדרך כלל עם עדיפות לסטודנטים תושבי הפריפריה), מלגות מחקר או מלגות הצטיינות.
1. בדקו מהן המלגות הרלוונטיות עבורכם
בכל אוניברסיטה או מכללה יש רשימת מלגות מלאה, שנמצאת בדרך כלל במשרדי הדיקן. בקשו אותה ובררו עם הדיקן אילו עוד מלגות יכולות להתאים לכם.
2. עמדו בזמני הגשת הבקשה
לכל מלגה יש יעד אחרון בו ניתן להגיש בקשה לקבלתה, כאשר בקשות שמגיעות לאחר יעד זה נדחות על הסף או במקרה הטוב, עוברות לשנה הבאה. בדקו מהו תאריך היעד של המלגה אותה אתם רוצים לקבל ואל תאחרו!
3. הקפידו על מילוי נכון ומלא של טופס הבקשה
בנוסף למילוי הפרטים הנדרשים ולמענה על כל השאלות השונות שבטופס, אל תשכחו לוודא שהבקשה כוללת גם את כל הפרטים ליצירת קשר עמכם כמו כתובת למשלוח דואר, מספרי הטלפון, דואר אלקטרוני ופקס.
4. צרפו את כל האישורים הדרושים
מכיוון שכל מלגה ניתנת בהתאם לקריטריונים שהוצבו מראש, חשוב שתקפידו לצרף לבקשת המלגה את כל המסמכים הדרושים שיעידו שאתם אכן עומדים בקריטריונים אלו וכן מסמכים המעידים על ההרשמה שלכם למוסד האקדמאי. אל תשכחו לצרף צילום תעודת זהות, אישור לימודים, תלושי שכר, תעודת שחרור משירות צבאי ומסמכים רלוונטיים נוספים, כגון מסמכים המעידים על הקלות שקיבלתם במהלך השירות הצבאי בשל מצבכם הסוציו-אקונומי, תעודות המעידות על מוצאם של ההורים שלכם (ניצולי שואה למשל) ומסמכים דומים אחרים. זכרו כי קבלת הבקשה תלויה ועומדת שיכולת ההוכחה שלכם שאתם אכן המתאימים ביותר לקבל את המלגה- השקיעו בכך. זה ישתלם בסוף.
5. הגישו בקשות למספר רב ככל האפשר של מלגות
כאן אין "כפל מבצעים" ואתם רשאים להגיש בקשות לכמה מלגות שתרצו. אל תהססו לפנות לכל גורם אפשרי שמעניק מלגות, החל מהרשות המקומית בעיר מגוריכם ועד מקום העבודה של ההורים שלכם.
6. לא קיבלתם? נסו שוב
בקשת המלגה שלכם נדחתה? לא נורא. המשיכו לפנות לגופים נוספים ובשנת הלימודים הבאה תוכלו להגיש שוב את הבקשה, גם למלגה שנשללה. הליך קבלת המלגות הוא הליך חד שנתי שתלוי גם ביתר המבקשים ולכן ייתכן שהשנה היו מועמדים טובים מכם, אבל בשנה הבאה תהיו אתם בראש הרשימה.
מלגות סטודנטים ומענקים יכולים להפוך את מימון התואר לקל הרבה יותר ויפנה לכם זמן להתרכז בלימודים עצמם במקום לעבוד שעות נוספות כדי לממן את התואר.
בהצלחה!