כך תחסכו המון כסף בטיול לבוקרשט
עונת הקיץ היא התקופה בה ישראלים רבים יוצאים לנופש בחו”ל ומבזבזים המון כסף על חופשות משפחתיות וטיולים יקרים. אנחנו כאן בסדרת כתבות על אטרציות תיירותיות בחו”ל ניתן לכם סקירה מקיפה והמלצות ועל הדרך נשלב טיפים ונעזור לכם לחסוך בהוצאות. המלצה לחופשה בבוקרשט.
בוקַרשט היא עיר הבירה של רומניה וגם המרכז השלטוני-המדיני, הכלכלי, התעשייתי והמסחרי של רומניה. בתחילתה העיר הייתה בירתה של נסיכות ולאכיה, (לימים — “המלכות הישנה” של רומניה). בוקרשט שוכנת בדרום-מזרח המדינה, בחבל מונטניה, (היא ולאכיה), על גדות נהר הדמבוביצה ופחות מ-70 ק”מ מצפון לדנובה.
בוקרשט היא עיר הבירה העשירית בגודלה, לפי מספר תושביה, בין ערי הבירה של ארצות איחוד אירופה. במטרופולין של בוקרשט נמנו ב-2011 2,272,163 תושבים. שטחה – 228 קמ”ר. לפי מספר התושבים בגוש בוקרשט רבתי המורחב הכולל גם ערי שינה מסביבה, בוקרשט היא המטרופולין השלישי בגודלו בדרום-מזרח אירופה, אחרי איסטנבול ואתונה.
העיר מוזכרת לראשונה בשנת 1459. החל ממחצית המאה ה-17 הייתה לבירת נסיכות ולאכיה, ובין השנים 1859–1862 שימשה יחד עם יאשי שבמולדובה כבירת “הנסיכויות המאוחדות” הרומניות. החל משנת 1862 העיר נעשתה הבירה היחידה משהוכרה רומניה כממלכה. משלב זה בוקרשט הייתה למרכז חיי התרבות, הדת, האמנות, הכלכלה והמדע של האומה הרומנית וחלון הראווה שלה כלפי העולם. הסגנון האדריכלי האקלקטי של מרכז העיר והאליטה הרומנית בעלת היומרות הפרנקופוניות בעשורים הראשונים של המאה ה-20, היו הסיבות לכך שכונתה “פריז הקטנה”, או “פריז של מזרח אירופה”. חלק מבנייניה ההיסטוריים המרשימים נבנו על ידי אדריכלים צרפתיים או שווייצרים: אולם הקונצרטים הייצוגי “האתנאום”, ארמון הבנק לחסכונות (ראו בתצלום משמאל) וארמונות נוספים. לא זו בלבד אלא שמוטיבים ארכיטקטוניים פריזאיים שולבו בחזותה — “שער הניצחון”, וכן עיצוב השדרה המרכזית שלה בצורה המאזכרת את ה”שאנז אליזה”. ליחידה המוניציפלית של בוקרשט רבתי יש מעמד מקביל לזה של מחוז נפרד והיא מחולקת לשישה סקטורים מינהליים.
היסטוריה קדומה
רוב שטח העיר והמחוז אילפוב מסביב כוסה בימי קדם ביערות עבותים. בתקופת הברזל היו בה יישובים של דאקים או גטים שעמדו בקשרי מסחר עם הערים היווניות שעל חוף הים השחור ועם הרומאים.
לפי אגדות רומניות עתיקות העיר חייבת את שמה לאדם בשם “בּוּקוּר”, המופיע באגדות כרועה-צאן או לעיתים דייג או בויאר. לשם זה יש כנראה קשר עם מילה רומנית ממקור דאקי קדום – “בּוּקוּרייֶה” bucurie שמובנה “שמחה”. בשפה האלבנית שהיא נחשבת שריד מקבוצת השפות הטראקיות-איליריות העתיקות (שכללו את הדאקית) מובן המילה “בוּקוּר” bukur הוא דווקא “יפה”.
האקלים בבוקרשט
למטיילים בבוקרשט נציין כי האקלים הוא ממוזג קונטיננטלי. בחדשים יוני, יולי ואוגוסט הטמפרטורה הממוצעת ביום היא +20 °C. הטמפרטורות בחורף יורדות תכופות מתחת ל-0 °C. העיר מפורסמת בכך שבחורף פוקדת אותה רוח קרה ביותר. רוח קונטיננטלית זו הקרויה קריבץ Crivăţ נושבת מכיוון צפון-מזרח. מקור הרוח בדרום האורל והיא מביאה כפור וסופות שלג. הטמפרטורה השנתית הממוצעת בעיר היא +11 °C. כמות הגשם הממוצעת השנתית בבוקרשט: 579 מ”מ.
כלכלה
אף על פי שהיא מקום המגורים של רק 9% מאוכלוסיית רומניה, בוקרשט מייצרת כ-21% מהתל”ג של המדינה, שכן היא האזור המפותח והמתועש ביותר ברומניה. המעמד החזק של הלאו הרומני בשערי החליפין הבינלאומיים מקלים על השוואת התוצר הכלכלי של בוקרשט וזה של מדינות האיחוד האירופי. אם נסתכל מנקודת של כושר הקניה, התל”ג לנפש בבוקרשט הוא בערך כמחצית מהממוצע באיחוד האירופי, כמעט כפליים מהממוצע ברומניה (אבל קרוב מאוד לזה שבאזורים עירוניים אחרים ברומניה. על בסיס נתונים אלו אפשר לומר שהתל”ג לנפש הוא בערך 20,300$.
תחבורה
בוקרשט מתגאה באחת ממערכות התחבורה הציבורית הגדולות ביותר ברומניה, ואף במרכז אירופה. ישנם שלושה אמצעי תחבורה עיקריים:
הרכבת התחתית של בוקרשט, המופעלת על ידי Metrorex
מערכת תחבורה עילית, המופעלת על ידי RATB ומורכבת מאוטובוסים, חשמליות וטרוליבוסים
רשת מוניות פרטיות
הרכבת התחתית של בוקרשט
הרכבת התחתית מורכבת מארבעה קווים:
M1: Pantelimon-Dristor-Piaţa Unirii-Dristor
M2: Pipera-Piaţa Unirii-IMGB 2
M3: Industriilor-Piaţa Unirii-Pantelimon
M4: Gara de Nord-1 Mai
אורך המסילות הכולל הוא 63 ק”מ, ויש 45 תחנות, כשהמרחק הממוצע בין תחנות הוא 1.5 ק”מ.
RATB – התחבורה העירונית
למרות טענות רבות בשנות התשעים על המצב הירוד של מערכת התחבורה של בוקרשט, ה-RATB היא יעילה יחסית ומספקת דרך נוחה להתנייד ברחבי העיר. כמו הרכבת התחתית, גם מערכת זו נמצאת בתהליך של התחדשות, מה שיהפוך אותה לאחת החדישות והנוחות במרכז אירופה, בעיקר עם הוספת מערכות כריזת תחנות בטרוליבוסים.
מוניות
המוניות, המופעלות על ידי מבחר חברות פרטיות, הן גם דרך נוחה וזולה להתנייד ברחבי העיר. עם זאת, ישנן מספר חברות מוניות אמינות פחות (שבהן, למשל, אין כיתוב המציין את התעריף לקילומטר).
רכבות CFR
את בוקרשט משרתת גם מערכת רכבות נוסעים המופעלת על ידי ה-CFR – חברת הרכבות הלאומית הרומנית.
הגעה ועזיבה
באוויר
טארום, חברת התעופה הלאומית, מציעה מגוון רחב של טיסות מערים רבות בעולם לנמל התעופה הבינלאומי של בוקרשט/אוטופן ע”ש אנרי קואנדה, נמל התעופה העיקרי של העיר. חברת התעופה הפרטית החדשה Angel Airlines מציעה טיסות פנימיות משדה התעופה בניאסה. בקרוב יפתח טרמינל חדש באוטופן.
ברכבת
יש רכבות EuroCity ו-EuroNight לבודפשט דרך ארד, כמו גם לבלגרד דרך טימישוארה. הכרטיסים זולים בקנה מידה מערבי. יש רכבות יומיות בין הערים הגדולות והכפרים הסובבים אותן, בהן נוסעים העובדים בתנאים טובים-פחות.
בית במוזאון הכפר של בוקרשט
שער הניצחון בבוקרשט
ארמון הפרלמנט
ארמון הפרלמנט נבנה על ידי הדיקטטור הקומוניסטי ניקולאה צ’אושסקו (בשם הרשמי של “בית הרפובליקה” אך נודע אז יותר בשם “בית העם”) והוא בניין המשרדים השני בגודלו בעולם, אחרי הפנטגון.
מוזיאון הכפר
מוזיאון הכפר או בשמו המלא העכשווי המוזיאון הלאומי של הכפר ע”ש דימיטרייה גוסטי, הוקם בשנת 1936. זהו מוזיאון אתנוגרפי פתוח על שטח של 10 הקטרים המכיל 272 מבנים אותנטיים של בתים כפריים וחוות איכרים מכל רחבי רומניה. שופץ לאחרונה בשנת 2005.
שער הניצחון
שער הניצחון הראשון נבנה בחופזה, מעץ, לאחר שרומניה זכתה בעצמאות בשנת 1878, כדי שהחיילים המנצחים יוכלו לעבור מתחתיו. שער זמני נוסף נבנה במקום לאחר מלחמת העולם הראשונה. שער הניצחון האחרון והנוכחי נחנך בשנת 1935.
גן צ’ישמיגיו
Postscript-viewer-shaded.png ערך מורחב – גן צ’ישמיג’יו
גני צ’ישמיגיו נבנו כגנים ציבוריים במרכז בוקרשט בשנת 1847 על בסיס התוכניות של הארכיטקט הגרמני קרל פ. וו. מאייר.
מוזיאון האומנות הלאומי
המוזיאון, הממוקם בארמון המלכותי לשעבר, מכיל אוספים של אומנות רומנית מימי הביניים ומהעת החדשה, כמו גם את אוסף האומנות הבינלאומי של משפחת המלוכה הרומנית. האוסף הרומני המודרני כולל פסלים של קונסטנטין ברנקוזי ודימיטריה פצ’וריא.
הספרייה הרומנית
מוזיאון ההיסטוריה הרומנית
אוספי מוזיאון האומנות
פרק הראסטראו, בו שוכן מוזיאון הכפר
הגנים הבוטניים
כיכר האוניברסיטה
אזור ליפסקאני, כולל הפונדק של מנוק ובית המשפט הישן
מוזיאון זמבקיאן
מוזיאון תאודור פלדי
ארמון קרטזולסקו
ארמון קוטרוסני
שוק אובור
ארמון סוצו
קניות
מרכזי הקניות הגדולים בבוקרשט הם קורה, קארפור, קניון בוקרשט ומרכז הקניות אוניריאה, קניון קארפור הוגדל ונחשב לקניון הגדול באירופה.