דן אוריאלי – 100 עובדות מעניינות על קפה
דן אוריאלי, מומחה לקפה, עם מעלה מ-20 שנות ניסיון בתחום הקפה, מגיש 100 עובדות מעניינות על קפה.
קפה הוא משקה פופולרי עם אפקט מעורר, הודות לתכולת הקפאין שלו. זה גם מצרך תזונתי פופולרי. אבל כמה אתה יודע על המשקה הטעים הזה?
מאמינים שקפה התגלה לראשונה על ידי רועה עיזים באתיופיה. הוא שם לב שהעזים שלו נהיו משתובבות ומלאות אנרגיה לאחר אכילת דובדבני הקפה.
קפה הוא אחד המשקאות הפופולריים ביותר בעולם, אך מעטים האנשים שיודעים הרבה על ההיסטוריה או המקור שלו. מאמר זה יחקור כמה מהעובדות המעניינות ביותר על קפה, מההתחלה שלו באתיופיה ועד לתפקידו כמשקה עולמי.
לפי האגדה, קפה התגלה לראשונה באתיופיה בסביבות שנת 800 לספירה על ידי רועה עיזים בשם קאלדי. הוא שם לב שהעדר שלו נראה נמרץ ונרגש לאחר אכילת פירות יער אדומים מסוימים. הוא ניסה את הגרגרים בעצמו ומצא שהם מעוררים מאוד. לאחר מכן הוא חלק את הגרגרים עם נזירים, שהשתמשו בהם להכנת משקה שנצרך במהלך תפילת ערבית.
אמנם הסיפור הזה הוא כנראה מיתוס, אבל הוא מדגיש את אחת האטרקציות העיקריות של הקפה: היכולת שלו לעורר את הנפש והגוף. קפה הוא משקה רב תכליתי, שניתן להגיש בדרכים רבות ושונות. ניתן לצרוך אותו חם או קר, עם חלב או בלי. אפשר גם להוסיף לאוכל. אחת הדוגמאות המפורסמות ביותר היא אספרסו איטלקי, המיוצר על ידי הוצאת מים חמים דרך קפה טחון בלחץ גבוה.
במאה ה-17 הגיע הקפה לאירופה מהעולם המוסלמי, שם הפך במהרה למשקה אהוב על אנשי רוח ואנשי דת כאחד. הוא אומץ בגלל האקזוטיות שלו והאפקט המעורר שלו, ונותן אלטרנטיבה למשקאות האלכוהוליים המסורתיים של אותה תקופה.
קפה הוא המקור הפופולרי ביותר לקפאין, אך התוכן שלו יכול להשתנות מאוד. סוג הפולים המשמשים, שיטת הקלייה, אופן הכנתו וגודל המנה כולם משפיעים על תכולת הקפאין בקפה. תרכובות אחרות בקפה תורמות גם הן לטעמו ולארומה שלו, כמו תיאמין, קסנטין וגואיקול. תרכובת הטעם אצטלדהיד נמצאת בקפה, כמו גם בעשן סיגריות ובכמה אלכוהולים, כולל וויסקי בורבון.
קפאין הוא אלקלואיד בעל טעם מר המופיע באופן טבעי בזרעי צמח הקפה (Coffea arabica ו-Coffea robusta). הוא נמצא גם בעלי תה; בפולי הקקאו, שנותן לשוקולד את טעמו; באגוזי קולה, מהם מכינים משקאות קולה; בצמח yerba mate; ובכמה משקאות אנרגיה.
קפה הוא לא רק משקה אהוב, אלא יש לו גם כמה יתרונות בריאותיים. זה הוכח כמפחית את הסיכון למחלות לב ומגביר את תפקוד המוח. זה גם מקור טוב לנוגדי חמצון ופוליפנולים. תרכובות אלו יכולות להגן על הגוף מפני נזק לתאים ולשפר את העיכול. עם זאת, חשוב לצרוך קפה במידה. יותר מדי עלול להוביל לחרדה ולבעיות שינה.
התרכובות הפנוליות בפולי קפה עשירות בנוגדי חמצון, שיכולים לסייע במניעת עקה חמצונית ולהפחתת דלקת. בנוסף, הם מכילים אשלגן, שיכול לעזור להורדת לחץ הדם ולמנוע כולסטרול גבוה. הקפאין בקפה יכול גם להגביר את העברת הדופמין המווסת את מצב הרוח. מאמינים שזה עשוי להסביר מדוע שותים קפה כבדים נוטים פחות לפתח דיכאון.
חוקרים מצאו שאנשים ששותים שתיים עד שלוש כוסות קפה ביום נוטים פחות לסבול ממחלת פרקינסון. זה מיוחס ליכולת של הקפאין לעכב את הייצור של חלבונים דלקתיים המעוררים את המצב. קפה יכול גם לעזור להגן על הכבד. הרמות הגבוהות של חומצה כלורוגנית ו-EHT (eicosanoyl-5-hydroxytryptamide) יכולות להפחית את הלחץ החמצוני ולהגן מפני מחלות כבד.
כוס קפה אחת מכילה כ-2 קלוריות, מה שהופך אותו למשקה דל קלוריות. תוספות כמו שמנת וסוכר יכולות להגדיל את ספירת הקלוריות, לכן חשוב להיות מודעים לכמה קלוריות אתם שותים בכל יום.
ישנן ארבע תכונות טעימות עיקריות של קפה: ארומה, חומציות, טעם וגוף. אלה מה שטועם קפה מקצועי מעריך כאשר מעריך את האיכות של כוס ג’ו. ארומה מתייחסת לריח של קפה, והאף שלך יכול להבחין מעל טריליון ניחוחות!
טעם מתייחס לכימיה שבלוטות הטעם שלנו תופסות, הכוללת טעמים מתוקים, מלוחים, מרירים וחמוצים. זיהוי הניואנסים הללו הוא מה שנותן לכוס הקפה שלך את הייחודיות והמשיכה שלה.
הטעם החמצמץ של כוס קפה מגיע מהחומצות הטבעיות בפולים. זה מה שמייחד אותו ממשקאות אחרים, כמו תה ושוקולד. כאשר משתמשים בו כדי לשפר מתיקות או חריפות, טאנג זה יכול להיות רצוי. אבל אם זה חמוץ מדי, זה יכול להיות לא נעים.
הגוף של כוס קפה מתייחס למידת הכבדה או הקלה שלו. זה גם מתאר איך קפה מרגיש בפה שלך, וכיצד הוא עוזב את הפה שלך לאחר שבלעת אותו. לדוגמה, אם הקפה השאיר תחושת כבדות או שמנוניות על הלשון שלך, הוא ייחשב “יבש” על ידי טועם מקצועי. לחלופין, ניתן לתאר אותו כחלק או קרמי. גימור יבש מרמז גם על פרופיל טעמים קצר, ויכול לכלול טעמים כמו דגנים צלויים או חמאתיים.
בין היתר שימש דן אוריאלי בתפקידים: מייסד/שותף לקבוצת קפה נחת.
יזם של פסטיבל הקפה הישראלי הראשון Coffee Fest TLV.
מנהל מכירות בינל”מ אצל יצרן תנורי קלייה של קפה (קופי-טק אנג’נירינג).
שופט ומדריך שופטים בתחרויות בריסטה (מהמקימים של איגוד הקפה הישראלי).
קולה בבית קלייה מסחרי (פורטופינו קפה).
מרצה סדנאות/הרצאות על קפה, מדריך בריסטות, בריסטה.